Obavijest o uvođenju eura

Od 1.1.2023. euro postaje službena valuta i zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj, dok službeno razdoblje dvojnog iskazivanja počinje 5.9.2022. i traje sve do 31.12.2023. Kako bismo vam osigurali pravodobno razdoblje prilagodbe, u ORYX Zastupanju u osiguranju započeli smo s dvojnim iskazivanjem cijena.

Do 31.12.2022. iznos u eurima bit će informativan, a službena valuta ostaje kuna. Od 1.1.2023. iznos u kunama bit će informativan, a službena valuta kao i valuta plaćanja postaje euro.

Dvojno će se iskazivati cijene proizvoda i usluga u osiguranju poput iznosa ukupne premije na ponudi i polici osiguranja, iznosa premije na računu, ukupnog iznosa naknade štete i drugo.

Fiksni tečaj konverzije iznosi:

1 EUR = 7,53450 KN

Pri preračunavanju novčanih iznosa koristit će se svih pet decimala koje će se zaokruživati na dvije prema standardnom matematičkom pravilu:

Ugovori o osiguranju ostaju isti

Uvođenje eura neće utjecati na ugovorne odredbe i uvjete osiguranja te neće biti potrebno raditi izmjene ili nove ugovore.

 

 Od 1.1.2023. godine svi će iznosi biti u eurima, a sve eventualne uplate i isplate prema ugovoru bit će u eurima uz zadržavanje kune kao informativnog iznosa u dvojnom iskazivanju (EUR/HRK).